субота, 27 лютого 2016 р.

ДЕНЬ ШОСТИЙ. П'ЯТНИЦЯ.

День розпочався, як зазвичай зі звіту. Про першу половину минулого дня звітувала Лена, про другу - Андрій. Та, виявилося, що Андрій у нас - натура поетична, і тому він презентував нам події минулого дня у віршованій формі, де відразу стало ясно про все, що ми робили і як...
 The session started with reflection
Which should lead to satisfaction
Moving clockwise in discussions,
Helped applying teacher’s functions.
Getting everyone’s attention
Was our key to self-perfection.
Paraphrasing the instruction
Leads to greater stress reduction.
Concept-questioning perception
Wasn’t our strongest session.
Further practice of this notion
Generated our devotion.
Watching videos of teachers
Made us think of our speeches.
Shared culinary intensions
Being hungry at reflections
All the questions that we brought
Was out mutual food for thought.
Back to school we are today
Hoping to dance the time away.


Після такої гарної презентації ми натхненно почали працювати над таким питанням як ICQ (instruction checking questions). Кожен учасник повинен був подумати про якекь актівіті, та подати до нього чіткі короткі інструкції. далі ми аналізували ці інструкції та перефразовували їх знову згідно плану, поданого Олесею. Чому ми робимо цю вправу? (бо ми збираємося повторити граматичну конструкцію таку-то). Що ми будемо робити і як? (у групах, у парах). Скільки часу відведено? (5 хвилин). Який результат? (записані ідеї, наприклад, якщо це був брейнсторм). 
Наступне завдання - це придумати такі запитання, які б перевірили, чм учні зрозуміли інструкцію. Наприклад, якщо інструкція була pass the ball, то перевірне запитання - should you pass or throw the ball?





Наступним завданням було отримати запитання, mingle по класу, опитати всіх товаришів, додаючи ще додаткові запитання, та презентувати результати. У мене було запитання Have you ever given directions to someone? Я встигла опитати 11 людей так як більшість було зайнято бесідою з іншими. І то, це виявилось, що я опитала багато. Сама прикольна відповідь на це питання була - Yes I can... Більшість людей вказувало напрямок чужим людям, коли ті запитували як пройти з одного місця до іншого. Дивіться відеозвіт....
Тут була підказка Олесі - якщо на якийсь вид діяльності заплановано часу 10 хвилин, а учні працюють - то не переривати цю діяльність, а дати всім можливість працювати далі. проте, на анступний раз це врахувати.
     Далі нам оголосили тему заняття - це thinking skills. Утворилися три групи і грали у гру - розподілити твердження, що відноситься до розумових навичок, що до практичних, що до знань. Було цікаво - спочатку бігли, яка команда швидше розставить картки у колонки, потім разом обговорили та звірили з правильними відповідями.







Далі ми у групах самостійно писали визначення , що таке знання knowledge, що таке практичні навички і що таке розумові навички . Лена та Іванка презентували визначення своїх груп.



Далі ми у групах читали текст про те, що таке thinking skills по абзацах, підбирали заголовки до абзаців та складали їх у правильному порядку. Завдання виявилося важкеньким. Метою завдання було заставити нас думати.

Наступним цікавим завданням було прочитати у парах твердження про учителя, та зєднати з узагальненим типом вчителя, який підходить під цей опис. Типи вчителівза мисленням є наступні - Організатор, Реаліст, Емоційний, Позитивний, Негативний, Креативний. Ці типи запозичені із "Мислячих капелюшків" Боно. Можливо, це і не типи вчителів, а типи вчительського мислення. Але суть у наступному. На листочках ми обрали собі одну з  ролей. Далі зібралися разом всі "креативні", всі "позитивні" і т.д. Групам була представлена проблема, яку потрібно було подати з точки зору кожного типу мислення. Наприклад, що робити з тими дітьми, які постійно запізнюються. Ось, напрклад, що запропонувала група "креативних" - зайщовши у клас - затанцювати; створити систему бонусів, якщо ти не запізнився; кожен раз назвати причину запізнення на англійській мові не повторюючись; хто запізнився - того першого питати; створити "скарбничку" смішних покарань і т.д. 

Далі нас поділили на нові групи (голосні і приголосні). Кожен у групі отримав свою роль, а група отримала свою проблему. Наша група обговорювала проблему "Як заохотити соромязливих учнів говорити". У мене була роль "негатив", от я і мала подати негативні сторони цієї проблеми.
Взагалі, цей метод "капелюшків Боно" дуже хороший для підведення підсумків уроку, або теми.







Наступний поділ на групи був за тваринками,  наші учасники тішилися мов діти, що вони обрали "олеників", "верблюдиків" і тому подібне. Згадати дитинство завжди приємно...




   Наступне завдання було не менш оригінальним. Ми зачитали дві ситуації та повинні були пояснити, чому таке сталося, які причини цієї ситуації. Ось одна з них - у кафе зайшов чоловік попросили склянку води. У відповідь офіціант наставив на нього рушницю. Чоловік подякува та вийшов з кафе. І яке, ви думаєте, пояснення до цієї історії? Виявляється, в цього чоловіка була гикавка, і рушницею його перелякали. і він подякув. що гикавка пропала.... Капец...Але, зате було цікаво послухати, як розігралася фантазія у нас, які причини ми попридумовували...
     Далі ми працювали  з відомими нам видами діяльності - розподіляли їх у дві групи - які відносяться до розвитку LOTs, а які до HOTs. Потім ми обирали собі один з цих видів діяльності, який відносився до LOTs та трансформували його у HOTs.  висновок - ми, вчителі, уміємо трансформувати  будь-який вид діяльності.
     Наступним видом роботи - у нових четвірках - було складання concept-checking запитань до простих тверджень. Ось відео, що з цього вийшло.


Щось не можу описати ці фото... Ніби й викладала все по порядку...





Після рефлексії про вивчене ми попрощалися з Олесею. яка сьогодні тренувала нас востаннє за цей період.

Хороші слова про нашу групу.....




Друга половина дня розпочалася з того, що ми у парах пояснювали певний вид діяльності - опис, для якого віку він приданий та як його можна розширити. Серед видів діяльності  були такі як puzzles, scrambled sentences,  jigsaw reading, word categories, find someone who, etc
   Практичним завданням було з книжки "Teaching speaking" обрати вид діяльності та віднести його до певної з цих категорій.
 Наступним завданням було обрати собі два твердження та співвіднести його з категорією.




Завдання виявилося важкеньким.  Після цього категорії було розвішано по цілій аудиторії. Для закріплення ми ще раз твердження підставляли під категорію.

     Правктичним завданням було вибрати з книжки актівіті, обробити його та представити, адаптоване та розширене. Ось презентації груп. У нашій групі виявилась "група в групі", яка презентувала свою роботу теж.






Далі ми переглянули відео про те, що є все-таки являє собою jigsaw reading та обговорили плюси і мінуси цього виду діяльності. Ми не дивилися саме це відео, але це теж цікаве відео. А з нього є посилання далі.












Немає коментарів:

Дописати коментар